4 lapsen äiti etsii pieniä ilonaiheita ympäriltään ja opettelee nauttimaan myös yksinäisyydestä sekä vapaudesta.

lauantai 15. kesäkuuta 2013

 Kesä.
 Toiset jutut jää vähemmälle.
  
Rikkinäistä,
oppia korjaamaan.
 Joku koputtelee. Toinen kiusaa lukijaa kiikussa.
Osata rentoutua.
Antaa tuulten puhaltaa.
Uusienkin.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kasvisravintola Nokkonen

 Yrittäjyysaiheiseen kirjoituskilpailuun osallistuin 9. luokalla samalla otsikolla kuin tämä postaus on nimetty. Menestystä ei silloin tainnut tulla, mutta nyt, toistakymmentä vuotta myöhemmin, löydän tekstistä paljon yhtymäkohtia tähän päivään. Teksti käsitteli useita edelleen ajankohtaisia teemoja, kuten vegetarismia, luonnonmukaista viljelyä, ruuan terveellisyttä, lisäaineettomuutta, yrittäjyyttä ja lamaa. Olipahan yritykselläni jopa omat nettisivut :)

Ruuanlaitto/leivontapuoli olisikin ollut ehkä ainoa oikea vaihtoehto lukiolle peruskoulun jälkeen ammattia valitessani, mutta onpahan nykyisessä ammatissanikin paljon samaa, joita tämä kirjoitus enteilee. Myös tärkeiden ihmisten vaikutus näkyy tekstissäni:  "Nokkoseen ihastuin - ja vihastuin - jo lapsena kesälomillani mummolassa", huipentuen viimeiseen lauseeseen, jossa olen pappani usein käyttämän sanonnan sijoittanut mummon suuhun hänen kehuessaan sämpylöitäni: "sämpyläni eivät ole hyviä - ne ovat erinomaisia!". Nokkosen käytön opin todellisuudessa silti tädiltäni, joka myös opasti minua sienimetsään sekä muualle luonnon pariin nuoruudessani.


 Nokkoslättyjä sekä uuniperunaa nokkoskastikkeella
Elikkäs lättytaikinaan sekaan esikäsiteltyä nokkosta,
 porkkanaakin voi hyvin käyttää. 
Pinaattilättyjen ohjeella siis. 
Yleensäkin nokkosta voi käyttää mihin vaan pinaatin asemesta. 
Nokkoskeitto on ihan herkkua :)

Kastikkeeseen käytin ruohosipuli-yrtti-tuorejuustoa, nokkosta ja kesäkurpitsaa.
Toinen kastike (enemmän lasten mieleen ehkä)
 sisälsi porkkanaa, kesäkurpitsaa, voimakasta sulatejuustoa.
  
Nokkosperunamuusia
Perusperunamuusia kasvisliemessä keitettynä sekä yksi sipuli joukossa
Voita
Keitinlientä
Ryöpättyä nokkosta (kannattaisi hienontaa, toisin kuin mä tein)
Juustoraastetta
Viherpirtelöä nokkosesta 
Tämän ohjeen innoittamana

Ensimmäinen versioni:
Nokkosta ryöpättynä
Koivunlehtiä
Voikukan lehtiä
Omena
Kurkkua
Sitruunamehua
 Jogurttia
Hyvää päivää -sitruunajuomaa